Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Sanal Sergi

SERGİ HAKKINDA

 

 

 

Başlarken…

Geleneksel Sanatlar Bölümü olarak Geleneksel Sanatlarımıza ait eserleri kapsayan Sanal Sergimizin gayesi malum küresel Koronavirüs salgını nedeniyle tecritlerin yaşandığı bu günlerde çevremize bir renk katmaktır.  Gündemimizde önemli yer işgal eden “Evde Kal”, “Evde Hayat Var”, “Hayat Eve Sığar” gibi ev ortamında kalmayı teşvik edici sloganlar sergimizin temasının oluşmasında önemli bir etkendir. Bu sıkıntılı süreçte toplumda oluşan negatif etkiyi azaltmak, korku, endişe, mutsuzluk ve umutsuzluk hallerini izale etmek için kendi gücümüz nispetinde ve çerçevemiz içerisinde bir şeyler yapabileceğimiz, kamuoyuna bir katkıda bulunabileceğimiz hususu bizleri böyle bir etkinliğin teşekkülüne sevk etti.

Bu itibarla karantina sebebiyle evlerinde kalan sanatseverlerin zevk-i selimlerine hitap etmek ve sanatkârlarımızın ortaya koymuş olduğu eserleri sergilemenin toplumsal sorumluluk açısından bir katkı yapacağını değerlendirdik. Zira tarihi süreçte salgın çeşitleri ile müptela olan toplumlar, zuhur eden salgının çeşit ve boyutuna göre çözümler üretmiştir. Üretilen bu çözüm ve uygulamalar kendileri açısından konjonktürel birer çözüm niteliği taşırken insanlık tarihi perspektifi ile gelecek kuşaklara bırakılan değerli bir tecrübe aktarımı olmuştur.

Ancak bu süreçte sergi açmanın fiili olarak gerçekleşmesinin imkân dışı olması nedeniyle çözümün çağımızın önemli bir unsuru olan dijital ortamda mümkün olabileceği düşünülmüştür. Günümüzün dijital dünyasının,  bilginin, bilgiye erişimin, görsele ulaşmanın en kolay yolu olması, sergimizin sanal ortamda sunulmasına sebebiyet vermiştir.

Alışık olmadığımız bu durumun bazı zorlukları da vardı. Salgın nedeniyle eğitim ve öğretim faaliyetlerine ansızın ara verildiği bu süreçte sanal sergi açma düşüncemizin gelişmesi, serginin kısıtlı bir süre içerisinde ilan edilmesini beraberinde getirmiştir.  Dijital altyapının hazırlanması, sergi ortamının tasarımı gibi teknik konuların yanında eserlerin görsellerinin temini gibi sorunları bunlar içinde değerlendirebiliriz.  Ama önemli olan bu işe gönül koymaktı.  Zira gönül koyduktan sonra başarılamayacak hiçbir zorluk yoktu. Biz de bu yolu tercih ettik ve hamdolsun ki, bu zorlu süreç aşıldı. Sonuçta ziyaret ettiğiniz bu sergimiz teşekkül etti.

Elbette bir ilki gerçekleştirmemizin neticesinde birtakım eksiklerimizin olması kaçınılmazdı. Bizler imkânlarımız dâhilinde olabileceklerin en güzelini ortaya koymak için elimizden gelen tüm çabayı sarfettik.  İnşallah bundan sonraki sergilerimizde sizlerin huzuruna daha güzel şekilde ulaşma gayreti içerisinde olacağımızı düşünüyor ve temenni ediyoruz.

Kısa süre içerisinde oluşturduğumuz bu sergimizin ilanı ile birlikte geniş bir sanatçı çevresinin teveccüh göstermesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Yüzlerce eser arasından kıymetli jüri üyelerimizin titiz incelemeleri neticesinde sergilemeye değer bulunan eserler sizlerin sanal ortamda beğenisine sunulmuştur.

İlan tarihimizden sonraki süreçte çok sayıda sanatçıdan 400’e yakın eser görseli bizlere ulaşmıştır. Bu eserler jüri üyelerimizin görüşleri neticesinde seçilerek sergimizin mevcut son hali oluşturulmuştur.

Sergide eseri bulunan katılımcı sayımız 97 kişidir.

Hat alanında 87 adet, Tezhip alanında 33 adet, Minyatür alanında 35 adet, Kalemişi alanında 10 adet, Cilt alanında 3 adet, Katı’ alanında 14 adet, Ebru alanında 15 adet, Çini alanında 6 adet olmak üzere toplam 203 adet eser sergilenmektedir.

Sergimizde yer alan eserlerin değerlendirmesinde;

Hat alanında: Haliç Üniversitesinden Savaş ÇEVİK, Yalova Üniversitesinden Süleyman BERK, Karatay Üniversitesinden Hüseyin ÖKSÜZ,

Tezhip ve Minyatür alanında: Mimar Sinan Üniversitesinden Faruk TAŞKALE, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesinden Dilek YERLİKAYA, Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezinden Ma’mure ÖZ,

Cilt alanında: Mimar Sinan Üniversitesinden Gürcan MAVİLİ,

Ebru alanında: Uludağ Üniversitesinden Hicabi ÜLGEN hocalarımız jüri üyesi olarak katkı sağlamışlardır.

Geleneksel Sanatlarımızın özünü oluşturan Hat, Tezhip, Minyatür, Kalemişi, ve Çini sanat dallarında emek veren hocalarımızın ve bu sanatlarımıza gönül veren pek çok sanatçımızın davetimizi kabul etmeleri ve bizleri eserleri ile desteklemelerinden dolayı müteşekkiriz.

Bölüm arkadaşlarımızın önerileriyle ortaya atılan Sanal Sergi fikrinin bu sergi ile bitmeyeceği bu sergimizin ardından öğrenci sergimizin de açılacağını ifade etmek isterim.

Geleneksel Sanatlar Bölümü olarak bir ilki gerçekleştirmenin heyecanıyla serginin her safhasında büyük bir özveri ile çalışan Bölüm arkadaşlarımıza, sergi tasarımını gerçekleştiren Grafik Bölümü Başkanı ve öğretim elemanı arkadaşlarımıza, dijital altyapı hizmetini sunan Bilgi İşlem Dairesi personeline, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet ÇAYCI’ya ve bizlere her daim destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Cem ZORLU’ya ayrı ayrı teşekkür ederiz.

 

Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanlığı

 

 

<< Galeriye Dön

TASARIM ERDİNÇ ÇAKIR